Parc Nacional d'Abisko

Infotaula de geografia físicaParc Nacional d'Abisko
Imatge
TipusParc nacional Modifica el valor a Wikidata
EpònimAbisko Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativamunicipi de Kiruna (Suècia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 68° 19′ 27″ N, 18° 40′ 51″ E / 68.3243°N,18.6807°E / 68.3243; 18.6807
Dades i xifres
Altitud512 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície7.720,55 ha
terra: 6.765,63 ha
bosc: 0 ha
cos d'aigua: 954,871 ha Modifica el valor a Wikidata
Categoria II de la UICN: Parc Nacional
World Database on Protected Areas
IdentificadorModifica el valor a Wikidata 909 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació24 maig 1909 Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorNorrbotten County Administrative Board (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc websverigesnationalparker.se… Modifica el valor a Wikidata

El Parc Nacional d'Abisko és un parc nacional de Suècia localitzat en la part nord del país, al comtat de Norrbotten.

Geogràficament, està situat a la província sueca de la Lapònia al costat de la frontera amb Noruega, i pertany al municipi de Kiruna, el més del nord i major municipi a Suècia. Comença en les ribes del llac Torneträsk, un dels majors llacs del país, i al costat del qual se situa el petit llogaret d'Abisko, i s'estén uns 15 quilòmetres al Sud-oest. Està 200 quilòmetres al nord del cercle polar àrtic i la seva àrea total és de 77 km².

Imatge del Parc Nacional d'Abisko.

El parc es va fundar en 1909, el mateix any en el qual es van promulgar les primeres lleis de conservació de la naturalesa a Suècia. El propòsit original del Parc Nacional d'Abisko era la «preservació d'una àrea de característiques nòrdiques en la seva condició original i com a suport a la recerca científica». Posteriorment, el parc ha passat a ser una important atracció turística.

La sendera anomenada Kungsleden que travessa la cadena muntanyenca escandinava, comença (o acaba) en el llogaret d'Abisko i segueix a través del parc nacional.

Fauna[modifica]

Hi ha unes quantes espècies d'ocells al parc.

Mamífers menors com la marta, l'ermini, l'esquirol, el lèmming i similars són part comuna de la fauna. Entre els majors animals, l'alci és molt comú, rastres i excrements d'aquest animal són fàcils de trobar; en canvi, el golut, guineu àrtics, linxs i ossos només són visibles esporàdicament.

Considerat com un dels últims grans paratges verges d'Europa, Abisko és un dels millors llocs per albirar les aurores boreals gràcies a l'absència de contaminació lumínica i als vents que empenyen els núvols.

Els visitants també poden trobar un dels camins més difícils del món: el Camí del Rei de 439 km. de longitud. Només hi ha dos hotels dins del parc. Un és l'Hotel de Gel de Kiruna, i un altre és l'Abisko Mountain Station, al que només es pot arribar en un telefèric.